Balatoni HÍRADÓ

Balatoni programOK

BalatonBlog

My Photo

BalatonIQm?

KERESS az oldalakon

abSZINT & FEKETE

Balatoni bikini

BalatonLINK

Blog egy BLOGról

RSS Feed

Kandi-KÁL

  • 09szentbkkllattsklltemplomrom
    Ezek a képek (másoktól) csupán ízelítőül kerültek ide, rövidesen körbe kandikálok magam is a medencében, hogy képben legyük: mi történt a Káli Napok – Káli Vigasságok alatt és felett!

Kandi-KÁLok

  • Kkkt_1_062
    A Káli Napok - Káli Vigasságok első rendezvényének hangulata meghatározó volt a továbbiakat illetően. Én ilyennek láttam, így éreztem magam.

VÖLGY-Kandi

  • Kkkt4_041
    Korábban, még a fesztivál idején megígértem beszámolok itt a Művészetek Völgyéréről, azonban mint tudjátok az azt megelőző Káli Napok – Káli vigasságok olyan mértékben lekötött, hogy csak késve az utolsó napok egyikén és a bontás napján jutottam el Kapolcsra. Tudni illik, először jártam ott, valahogy soha nem jutottam el a Balaton felvidék e szegletébe, bár sokat hallottam, olvastam róla. Képregényem benyomásaim gyűjteménye: három órányi delelő séta eredménye.

Az internet és a szovjetek

Talán tengőd. Ennek a somogyi településnek készítettem el saját önálló blogját elsőként, anno!
Igaz, szerintem azóta sem tudnak róla, mert nem kerestek velem kapcsolatot.

De Tengőd az Tengőd, Tengődön ugyanis semmi és senki nem kallódik el, - mondhatnánk - s ez az alábbi hír szerint az egykori szovjet bakákra is igaz kell hogy legyen.

"Tengőd: Orosz katonákat keres a polgármester"

(A történet közel egy hetes, mégsem kapta fel a bulvár sajtó, sem az RTL, sem a TV2.... Pedig van benne.)

A sajátos, ám ötletgazdag falumarketing területén azonban nem az volt a tengődiek első dobása.

Soha életemben nem jártam még arra, és még a BALATONIQM expedíció sem venné útba, de esküszöm ennek során meglátogatom, betérek meglesni: hogy is tengetik arrafelé az ottaniak életüket.

060130somogy

Látogatás Tengődön

A legutóbbi tengődi látogatásunkra most már olyan szándékkal kerekedtünk fel, h. csinálunk olyan fényképeket is, amivel szívesen bemutatnánk másoknak is a falut. Szerencsénk volt az idővel: szép napsütés volt, így bár a fák még nem zöldelltek, az épületek nagyon szépen mutatták magukat.

Azok pedig nagyon szépek. Vannak köztük szép formájú, de elhanyagolt, új gazdára váró épületek, mint ez:

Rgihzkt

és vannak gyönyörűen felújított házak is:    

Hzkrmszp       Feljhzszp                                                        
Összességében az épületek típusa alapján elég egységes a falu: szerintem nagyon hangulatos.

A városháza előtt információs tábla mesél kicsit a faluról, a városházával szemközti kis téren pedig a hősök emlékműve látható, mármint tavasztól őszig, mert most még be van takarva, mint minden köztéri szobor.

Pmesteritbla 

Az információs tábla szerint a falu neve besenyő eredetű, és gazdaságot jelent. Ez egy kicsit csalódás nekem, mivel máshol 1 cikkben azt olvastam, hogy gazdagságot jelent, az pedig tényleg nagyon jó dolog! Már úgy beleéltem magam! De hát azt hiszem mégiscsak a polgármesteri hivatal táblája lehet az igazi és hiteles, ezek szerint a másik cikkben elírás történt. Még mindig jobb, mint a Tengőd névről a tengődésre asszociálni, az azért elég lehangoló!

Ha viszont már itt barangolunk, a két szép templomot se hagyjuk ki:

Templom       Templom2                                               
Most ennyi ízelítőt nyújtanék. Remélem a képekkel sikerül másoknak is kedvet csinálni ahhoz, hogy egyszer ellátogassanak ide!

Tengődi katonásdi

Zsebeházi Napok - Bornemisza Kupa Tengődön

Október végén a Történelmi Lovas Egyesület által minden évben megrendezett "Zsebeházi Napok" nemzetközi hagyományőrző ünnepségnek elválaszthatatlan részét képezi a Bornemisza János Hagyományőrség Egyesület által szervezett "Bornemisza Kupa" nemzetközi katonai hagyományőrző haditorna.

A Bornemisza János Hagyományőrség Egyesület névadója, tengöldi Bornemi(s)sza János a Somogy megyei Tengőd község szülötte. A török ellen dokumentálhatóan 1543-1589 között vívta harcát. 1570-1576-ig dunántúli kerületi főkapitány-helyettes volt. Kapitányi tisztségeket töltött be Pápán, Palotán, Kanizsán és Győrben.

A Történelmi Lovas Egyesület tengődi házában - a legendás "szellemházban" - magyar és külföldi katonai hagyományőrzők találkoznak évről-évre. A megemlékezések Zsebeházi István, az 1848-49-es szabadságharc Sándor - huszárezrede kapitányának, tengöldi Bornemisza János, a török elleni harc neves kapitányának alakja, és az 1956-os forradalom emlékének megidézése köré csoportosulnak. A rendezvényhez tartozó felvonulás, a hősök emlékműve előtti tiszteletadás, és Zsebeházi huszárkapitány sírjának megkoszorúzása lassanként a község saját ünnepévé is vált.

Közösség formáló, csapatépítő lehetőség a Bornemisza János Hagyományőrség Egyesület által már harmadik alkalommal rendezett "Bornemisza Kupa" hagyományőrző vetélkedő. A csapatok íjazásban, rönkhajításban, és kötélhúzásban mérik össze tehetségüket. Ezzel egyidőben a Magyar Hagyományőr Világszövetség által meghirdetett többfordulós főzőverseny is zajlik az udvaron. Az estékett hagyományőrző táncház és dalárda, az éjfél utáni "nóta van!" programok teszik feledhetetlenné.

2003-ban került sor a község felújított kocsmájának névadó ünnepségére. A szórakozóhely a község katonai hagyományőrző múltjának adózva a "Bornemissza János Huszárkocsma" nevet vette fel. Így egyszerre állított emléket a huszárhagyományoknak és a község másik történelmi alakjának, a XVI.sz.-ban élt Tengődi Bornemisza Jánosnak.

2004.-ben "Emlékül az utókornak" mottó jegyében, egy urnában Tengőd jelen világát bemutató tárgyakat helyeztek a község vezetői a föld alá.

2004. október 22-23.
(az eredeti anyag, fényképekkel  az alábbi linken)

Download BornemiszaKupa.doc

 

Keresés: Tengőd

Nem mondom: nem kapkodták el a tengődiek, hogy felfedezzék van róluk szó, szó van róluk az interneten. Öt hónapja, jegyeztem be oda utoljára róluk valamit, vártam: talán felfedezik.

Nincs más hátra hát, mint előre: amit akkor megtehettem volna, pótlom. Az alábbiakban összegzem, mit találtam akkor róluk a Google keresőben az első 50 találat között. (Azóta csak annyi változott, hogy a Somogyi Hírlap online közzé tett a településen történtekről néhány cikket, illetve, hogy az általam létrehozott blog - Tengőd, az tengőd- a találati listák vezető helyére kúszott a Tengőd címszó alatt, ami ugye… :)

Az első találati helyet birtokló gyaloglo.hu-n semmilyen tengődi tartalmat nem találtam, (hacsaknem az irányítószámot, vagy a körzet hívószámát nem számítom) pedig, ha legalább egy e-mail címet felleltem volna, nagyon megörültem volna neki –e!

1106tengod

Ráakadtam  azonban a község címerére és heraldikai leírására (amit általában a megyei közgyűlések honlapja, mint ez esetben is  minden településről tartalmazni szokott)

„A címerben szereplő két szablya a vitézség jelképe. Tengőd szülötte Bornemissza János törökverő vitéz, és Zsebeházi István, aki Perczel Mór hadtestének volt századosa, és a vezetésével több falubeli is részt vett az 1848/49-es szabadságharcban. Az arany búzakalász a mezőgazdasági termelésre, a két szarvasagancs a nagyvadakban gazdag környékre utal.”

1106szzados

A falu határában honfoglalás kori temetőre (Tengőd-Hékútpuszta) utalnak tudományos publikációra mutató internetes nyomok, de a meglévő temetőben szépen felújítva megtalálhatjuk Zsebeházi István százados sírját, vagy felkereshetjük Gaál János egykor volt községi jegyző romos mauzóleumát.

1106plbnia

Ha már a régmúltnál tartunk, Pallas nagy lexikona Tengődről: „nagyközség Tolna vármegye dombovári j.-ban, (1891) 1282 magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.” 

 

Dr Demszky Gábor írásai között a Magyar Elektronikus Könyvtár megemlíti a Népművészeti Intézet megrendelésére készült „Kisközségek a megyehatáron” (Kánya - Tengőd - Bedegkér – Somogyegres 1978.) kéziratot, ami arra utal, hogy a mostani főpolgármester annak idején felfedezte magának e tájat.

eMagyarország link van, de nincs mögötte semmilyen információ (például jó lenne tudni mikor lesz innen is elérhető a világháló!).

1106fkgp

A legjobblap , illetve az origo bemutatja: Barkóczy Gellért (1931, Tengőd) – FKGP képviselőt, mint a falu szülöttét, hírességét.

Nagyjából ezt lehet látni, tudni virtuálisan Tengődről, szigorúan a kereső első 50 találatát végigböngészve, a helyi lap cikkeit nem szemlézve. (Ezt megtettem időközben a hírek kategóriában!)

Tengőd: "post hrabal" akcióba lép...

hrabalMinden jel szerint Bogumil (Istennek kedves) Hrabal nyomdokaiban lépkedtem, amikor  az első „Az én kis falum” típusú blog írásába fogtam. Kíváncsi vagyok mi lesz a sorsa: rá tudom –e venni az ott lakókat, vagy az onnan elszármazottakat a közreműködésre… de ez még a jövő zenéje. Mondanom sem kell, hogy Tengőddel kezdtem, mert Tengőd, az Tengőd!

Tengőd: falublog

tengd2_major_kornlNo, megnéztem van –e honlapja a községnek: még e-mail címe sincs: Tengőd csak személyesen, bekopogva a polg. mest. hivatalba, vagy telefonon/faxon érhető el.

Azonban, mivel vették a fáradtságot és megkérték (hogy mit fizetnek érte, nem tudom) a Somogyi Hírlapot, hogy ugyan már, néha írjon róluk, a Helyi Kodkodács on-line változatában azért találni a faluról információkat. Innen tudtam meg, van egy képviselőnő, aki egyébként Tabon tanít, egy érettségiző diák, aki valószínűleg továbbtanul, mert 4,5-ös az átlaga, egy őstermelő fia (ő van a képen) már főiskolás, aztán ott a helyi értelmiség: a leépítésre ítélt tantestület tagjai… valakinek ezek közül, csak van valahol Internet elérése.

Tehát készítek nekik sajátblogot, hogy legyen nekik, hogy próbálgassák, milyen is az ha van ilyen a tarsolyukban, mire jó és mire nem. És hogy ez miért jó nekem? Mert! Ha életképes az ötlet, működni fog: Ők írnak bele, én meg, ahogy ez egy BalatonBloghoz illik tudni fogom mi történik velük…

A marketing tengődése, Tengődön

tengd3_hsk_emlkmve_princ_istvnnValakinek rég óta ott tengődött az ÖTLET a fejében. Talán agyára ment a „Vissza a jövőbe” újra és újrajátszása, mert nem volt jobb szórakozása, Tengődön. Mindenesetre megtörtént, aminek már réges-régen itt volt az ideje: a csoda az, hogy nem halhattunk róla, nem kapta fel a hírt a korgó bendőjű, mindenevő média.

Történt ugyanis (a napokban esett meg az eset), hogy úgy döntöttek a tengődiek: tesznek arra, hogy miért nem voltak eddig a figyelem középpontjában, (nagy ívben) tesznek valamit, ne mondhassa rájuk az utókor, nem tettek semmit a FALU MARKETING terén.

A somogyi dombok között (mögött) megbúvó falusiak a tettek mezejére léptek: tettek-vettek, lukat ástak, hogy bele helyezzenek ezt-ezt, amazt, hogy lezárják, ami eddig volt, mindazt, amiben titok nincs, csak a nyilvánvaló jelenük megtestesülése, ötven évre terméskő alá rejtve, ZÁROLVA. Kőbe vésve áll már a falu központjában, több nyelven is, hogy mindenki értse: ne bolygassuk a múltat, a majdani jelent, melyben a népi bölcsességgel ellentétben, maguknak ástak vermet a tengődiek.

„mintegy ötvenen vettek részt a rendkívüli eseményen, ahol Lakos János polgármester arról beszélt, milyen fontos az utókor számára, hogy megismerje a mai falut. – Most, amikor a krómacél hengerben elhelyezzük a dokumentumokat, legfőbb szándékunk az, hogy szeretett falunkról üzenetet adjunk a jövő számára – mondta a polgármester. – Határozat rögzíti, hogy csak 50 év múlva bontható föl a henger. Elhelyezzük többek között a település jelképeit, a lakosság által aláírt névsort, a ma használatos református és katolikus imakönyv egy-egy példányát, jeles szülötteink életrajzát, a háborúk hősi halottainak névsorát, a képviselők, a vállalkozók nevét, az intézmények listáját, bélyegzőjét, jellegzetes terményeinket és a használatos pénzeszközök példányait. Az urna fölé nagy terméskövet teszünk, amelyre több nyelven is ráíratjuk: csak ötven év múlva nyitható föl. …A falunapi versenyeken a község legerősebb asszonya címet Vati Ferencné, a legerősebb férfi vetélkedőt pedig Hermann Attila nyerte. A focimeccs győztese a nőtlenek csapata lett. A kultúrműsorban néptánc-, aerobikbemutatót tartottak és felléptek a nyugdíjasok is.”

Ha mindezt egy fővárosi kreatív csapat találja ki és viszi véghez, egymásnak adnák a helyi polgármesteri hivatal kopott kilincsét a tévés stábok, a zaccos, reggeli rádióműsorok tengetnék, és nem pengetnék a humor húrjain az éterben (sicc!), és természetesen kényszerűen ott tengetnék életük néhány röpke percét a búvárlapok világvégi, legjobb tollú tudósítói… Tengőd végre megérdemelten egy napra a figyelem fókuszába kerülne: elmondhatnánk, a verem-csapda működik.

De nem, a világ nem figyelt még felt még fel Tengődre! Esetleg, ha minden jó megy: jövőre, a jelen vermelésének 1. évfordulóján.

Magam is csupán véletlenül botlottam bele az aprócska hírbe, mely a Somogyi Hírlapban tengődött.

A véletlen műve, hogy ezt a történetet megtaláltam, ahogy az is, hogy tovább böngészve olyan szolgáltatásra akadtam, mely virtuálisan kínálja a tengődi megoldás mását: e-mailt küldhetünk a jövőbe…
Most megnézem, van e egyáltalán a falunak honlapja, ha nincs holnapra lesz saját blogja, én ezzel a poszttal nyitom, ők talán folytatják. Miért ne tennék? Tessék, csak tessék…

Balaton Expedíció?

Powered by TypePad
Member since 05/2004

AFS